Mar
21

Pris til ‘Mellom murene’ under Docs in Thessaloniki

posted on March 21st 2011 in News from festivals with 0 Comments

’Mellom murene’ (Eng. Tittel: The Return) mottok lørdag kveld prisen for beste dokumentarprosjekt i picheforumet Docs in Thessaloniki under avslutningsermonien til Thessaloniki Internasjonale Filmfestival. Prisen på 7000 Euro er gitt av den greske TV kanalen ERT.

 

ERT Doc on Air Award 2011

(Motivation of the jury, the tutors of the Docs in Thessaloniki Pitching Workshop)

We discovered at the 13th Docs in Thessaloniki Documentary Pitching Forum 19 great projects and it was difficult to choose between them. Nevertheless we found one project, which was outstanding and has reached our unanimous vote. The project we’ve chosen deals with an important issue which deeply touches our lives. It does not only address an important political and social contemporary issue, but it is also a project about the future, particularly that of the younger generation. It tells the story of Palestinian youngsters put in prison by the Israeli army and how they overcome that trauma after their release, years later. By giving the ERT Doc on Air Award to the chosen project, the jury underlines not only the commitment of the director and producers but also the visual quality and cinematic approach. These are the hallmarks of a good documentary: visually outstanding, provoking and engaging, in short: a film that can help to change the world we are living in. The ERT Doc on Air Award of 7000 EUR goes to THE RETURN, directed by Tone Andersen and produced by Anita Rehoff Larsen and Tone Grøttjord from Sant & Usant Documentary Film, Norway.

The tutors:

Carmen Cobos, Producer The Netherlands, Gitte Hansen, Distributor, Switzerland, Jesper Osmund, Film Editor, Denmark, Christian Popp, Producer, Germany, Kees Ryninks, Prod/dir/media consultant, The Netherlands, Audrius Stonys, Filmmaker, Lithuania, Peter Wintonick, Producer/Ambassador For Documentary, Canada

Regissør Tone Andersen sier at: ’Denne anerkjennelsen av prosjektet på dette stadiet er en stor inspirasjon for meg i det videre arbeidet med filmen’.

Søndag ble prosjektet presentert for finansiører fra de internasjonale tv kanalene. Produsent Anita Rehoff Larsen kan fortelle om stor interesse fra Europeisk TV: ’Vi har ikke fått noen konkrete avtaler, men flere av kanalene er veldig interessert. Får vi det finansielle på plass kan vi gå i produksjon denne høsten’.

Hvert år blir rundt 700 palestinske barn arrestert av den israelske hæren. Dokumentarfilmen ’Mellom murene’ er en karakterdrevet film om tenåringer som kommer tilbake til hjemmene sine etter måneder og år i fengsel. Etter å brutalt ha blitt revet bort fra sine familier som barn, står de nå ovenfor utfordringen det er å vende tilbake til livet som fortsatte uten dem.

Prosjektet har hittil mottatt støtte fra Norsk Filminstitutt, Fritt ord, NRK og Fond for lyd og bilde.

Comments

comments